Make your own free website on Tripod.com

 

Smještaj

 

Za udomljavanje/smještanje vaših Skočimiševa pružaju vam se tri mogućnosti:

1. Akvarij-terarij

2. Plastični (plexi-glass) kavez

3. Krletka

 

1. Akvarij svakako stavljamo na prvo mjesto i smatramo ga najpoželjnijim. Estetski će se uklopiti gotovo u svako okruženje (pogotovo ako mu rubove ukrasite samoljepivim tapetama u boji vašeg namještaja). Možete ga sami izraditi (ili ga naručiti) tako da vam i po mjeri odgovara prostoru u koji ćete ga smjestiti. Optimalne dimenzije akvarija za 2-3 Skočimiša su 50*70*35 cm. Higijenski je također na prvom mjestu jer ga uvijek možete oprati vodom, a što je također jako bitno, oko njega neće biti nereda! Također za akvarij visine do 40 cm - obavezno nabavite poklopac (sa otvorima za zrak).

 

 2. Plastičan kavez ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Također se lako čisti i oko njega ostaje čisto, no čak su i najveći koji se u Hrvatskoj mogu nabaviti ipak malo premali.

 

3. Krletke su problematične, jer će Skočimiševi često pokušati progristi žice čime mogu slomiti zubiće. Kako su dobri kopači, bez problema će izbacivati smeće kroz iste te žice, no to se možda može riješiti tako da krletku držite na većem kartonu ili novinama i sl.

 

   


Oprema 

 

 Osnovne stvari u svakom akvariju (kavezu i sl.) su, naravno, posude za hranu i vodu. Za vodu koristite pojilice za glodavce s kuglicom (foto1, foto2), a za hranu keramičku ili staklenu posudicu (i pepeljare mogu dobro poslužiti (foto1, foto2foto3, foto4). Nemojte koristiti plastične posude jer će  ih vaši Skočimiševi prije ili kasnije uništiti.  Kao stelju (pokrov) možete koristiti piljevinu (i malo sijena), no naš prijedlog je -toaletni papir  (mi iz estetskih razloga koristimo zeleni). Papir iskidajte na trake i razbacajte ga po nastambi,  vaši će ga Skočimiševi usitniti i napraviti od njega gnijezdo. Na dno nastambe stavite običan papir, a sve to bit će ubrzo potpomognuto komadima kartona  od rola (vidi :Igračke).

  Za Skočimiševe je neophodna potrepština tzv. "Pijesak za činčile". Oni će ga koristiti da bi održavali svoje krzno "valjajući" se u njemu (foto1, foto2). Savjetujemo vam da pijesak držite u manjoj  staklenoj posudi (npr.15*15*12cm) koju možete tri puta tjedno stavljati u akvarij na pola sata ili  je možete permanentno ostaviti, no u tom će ga slučaju Skočimiševi ubrzo  početi koristiti kao WC, što je zapravo prednost, jer će vam ostatak nastambe ostajati čist. U potonjem ćete slučaju svaka 2-4 dana morati mijenjati pjesak (inače nečist pijesak možete ispirati s toplom vodom i ponovno ga iskoristiti 2-3 puta (jer je dosta skup). Koju ćete soluciju izabrati, odlučite sami!

  Glede čišćenja nastambe, ukoliko pijesak stavljate samo povremeno, u prosjeku ćete morati mijenjati pokrov (i isprati nastambu toplom vodom) svakih 10-14 dana. Ako je posuda s pijeskom stalno u nastambi (a vi redovito mijenjate pijesak) 

tada ćete morati čistiti svaka 3-4 tjedna (neka vam Vaš nos bude vodič). Savjetujemo vam da nastambu operete toplom vodom, a ukoliko koristite deterdžente  - dobro isperite!

 


 

 Igračke

  

 Kao i većina ostalih ljubimaca i Skočimiševi se vole igrati i baviti se raznim aktivnostima. Želite li da vaši Skočimiševi budu sretni (a time i duže žive) svakako ih opskrbite raznim igračkama. Neki vole trčati u tzv.Vrtuljku za glodavce. Moramo vas upozoriti da kupujete  zatvorene (bez rupa) vrtuljke (takvi su najčešće plastični pa ih Skočimiševi mogu lako uništiti), a ako kupite otvorene - žičane - svakako ih nečim zatvorite, jer se može dogoditi da ukliješte repove među žicama i čak ostanu bez njih ! 

 Druga slična  igračka koju svi vole je tzv. Kugla (lopta) za glodavce. Njena je osnovna prednost što Skočimiša možete staviti na pod u kugli i time mu omogućiti da istražuje okolicu (što jako vole) bez mogućnosti da pobjegne (foto1, foto2). Ne ostavljajte vaše ljubimce u kugli dulje od 20-ak minuta jer bi u protivnom mogli dehidrirati.

 Neizostavna i svakako najjeftinija igračka su kartonske role od toaletnog papira.  Oni će se kroz njih provlačiti (foto), jesti i spavati u njima (foto), a na kraju će ih izgristi (foto1, foto2, foto3) i time  povećati pokrov svoje nastambe.

 Uz to možete (i trebate) im kupovati ili izrađivati (pritom ne koristite jelovinu) razne drvene igračke, a također i plastične cijevi. Ukoliko im želite kupiti nastambu - predlažemo glinenu -trajnija je, a na njoj vaši Skočimiševi mogu brusiti noktiće (foto).

  Plastične su cijevi u pet shopovima jako skupe, tako da vam kao alternativu predlažemo obične vodovodne, jer će ih u oba slučaja prije ili kasnije uništiti (foto) - iz tog razloga bolje je kupiti jeftinije !  

  Usrećit ćete ih bilo kakvom kartonskom kutijom (foto1, foto2, foto3) u njoj će neko vrijeme spavati , no na kraju će je izgristi. Vodite računa da kutije, kao i sve navedene igračke, moraju biti čiste !  Od kartonskih kutija i cijevi također možete izrađivati razne labirinte, možete im davati i bilo kakve druge papire (foto, Laureen se "sakrila" ispod papirića od čokoladice) ! 

 Ne savjetujemo davanje kartona u kojima se drže jaja jer mogu biti zaraženi salmonelom !