Make your own free website on Tripod.com

Problemi i bolesti Skočimiševa

 

Skočimiševi su izuzetno zdrave životinje ako ih uspoređujemo s ostalim ljubimcima-glodavcima i 90% nijh nikad u životu ne treba veterinarsku pomoć. Ako dosta vremena provodite s vašim ljubimcima, primjetit ćete ako nešto nije u redu. Ali što točno tražiti? Evo nekoliko stvari koje je dobro pogledati:

 

- gledajte što vaš Skočimiš radi (barem jedamput dnevno)

Ako je Skočimiš sam u kutu,  skupljen ''u grudu'' i općenito izgleda "jadno", nešto nije u redu i trebali bi potražiti veterinarsku pomoć. Pokušajte mu dati sjeme suncokreta. Ukoliko ga odmah ne zgrabi i počne jesti (njihova najomiljenija hrana) trebali biste se zabrinuti.Ukoliko se u potpunosti izolira od ostalih iz kaveza, velika je vjerojatnost da će ukoliko mu hitno ne pružite odgovarajući tretman, ubrzo uginuti.

 

- držite ga blizu uha

Ako Skočimiš radi zvukove kao klikanje ili struganje, znači da ima problema  s respiratornim organima. To je dosta često kod malih Skočimiševa koji su prestali sisati i kod starijih  Skočimiša kada je nenormalno vruće ili hladno. U tom slučaju se trebaju dati antibiotici.

 

- pregledajte mirisnu žlijezdu

Svi Skočimiševi imaju mirisnu žlijezdu, o čemuj je bilo riječi ranije (foto). Ona je dugačka, tanka i žuta. Ponekad je ljudi zamijene s ranom ili tumorom. Skočimiševi označavaju svoj teritorij trljanjem žlijezde o predmete. Ako držite dva ili više mužjaka zajedno oni će biti otporniji na -tumor mirisne žlijezde. Pretjerano označavanje teritorija može prouzročiti tumor mirisne žlijezde. Počinje kao prištić. Ponekad se više ne razvija, a ponekad raste i počinje krvariti. Iako se ne raširi na ostale dijelove tijela, može rasti prema unutra kao i prema van, te zauzima mjesto unutarnjim organima. Ako tumor krvari može se i zaraziti. Odstranjivanje tumore je jednostavna operacija, skoro uvijek je u potpunosti uspješna, pa je vrijedna i potrošenog novca.

 

- pregledajte nos

Upaljeni nosevi su najčešći zdravstveni problem Skočimiševa. Mogu biti posljedica alergije na stelju (naročito na cedrovinu), pretjeranim kopanjem stelje nosem ili posljedica stresa. Što god da bilo razlog, upaljeni nos se može zaraziti bakterijama i potreban je tretman antibiotičkim uljima. Također se može i zamijeniti stelja, i onda se promatra reakcija (ako je upala nestala, problem je bio u alergiji na stelju). Iako je upaljeni nos trivijalna bolest, ukoliko se ne tretira pravovremeno, upala se može proširiti na cijelo tijelo, pa je onda teža za izliječiti.

 

- pregledajte zube

 Skočimiš ima četiri velika prednja zuba (dva na gornjuj, dva na donjoj čeljusti) - koji su vidljivi kad zijevne - žućkaste su boje

a ima i manje stražnje zube.

Ponekad Skočimiš može izgubiti (najčešće slomiti) jedan ili više prednjih zubi. Tada se javlja problem sa prehranom. Skočimiš polako gubi na težini, te treba jesti ''mekanu'' hranu – hranu za bebe (najbolje su mješavine jabuka,malo mrkvice te žitarica obogaćene vitaminima), kruh namočen u mlijeku ili nadomjestak mlijeka za mačiće (kojeg možete kupiti u mnogim trgovinama opreme za kućne ljubimce ili ljekarnama)  i sl. Većinom zubi narastu nakon tjedan dana već nakon dva dana možete im davati sitno smrvljene corn flakese, smrvljene buče i suncokrete.

Dakle, ako vaš Skočimiš ne jede a vidite ga da često dira njuškicu svakako mu pregledajte zube !

 Također se mogu javiti i problemi predugih zubi. To se dešava kada Skočimiševi nemaju što gristi, zubi narastu preko čeljusti i onemogućuju normalnu prehranu. To se najlakše može spriječiti tako da stalno u kavezu imaju dovoljno materijala za griženje (tuljci od papira, karton, drvo i sl.).

 

- pregledajte krzno

Vanjski paraziti na Skočimiševima su vrlo rijetki. Međutim, ukoliko Skočimiš ima upaljen, krastav i goli dio na krznu, postoji mogućnost da ima lišaj. To je vrlo zarazno. Ne riskirajte, već ga odvetine na pregled veterinaru.

  

- pregledajte rep

Ponekad se može dogoditi da najedanput primjetite da je vaš Skočimiš ostao bez pola  ili više repa. To izgleda ružno. Ima puno krvi, vidi se repna kost. Kada se rep jedanput otkine, on više nikada ne naraste na svoju prvobitnu veličinu (dužina repa je jednaka dužini samog Skočimiša – cca 10 cm). Rep može zapeti u ili ispod nečega, te se na taj način dio repa i otkine.  Upravo radi toga je potrebno pripaziti kod stavljanja različitih predmeta u akvarij sa Skočimiševima, a naročitu su opasni takozvani vrtuljci s rupama, u kojima se rep može zakačiti. U 99% slučajeva rana na ostatku repa se sama od sebe zatvori, kost se povuče i nije potrebna pomoć veterinara. Iako nemaju više cijeli rep, Skočimiševi i dalje mogu nastaviti neometano živjeti.

 

- gledajte kako se kreću

Ako se Skočimiš kreće u krugovima ili drži nagnutu glavu, postoji mogućnost od upale unutarnjeg uha, koja se uspješno liječi antibioticima,  ili cistične izrasline u uhu. Jedamput kada Skočimiš počinje naginjati glavu, to nikada ne nestaje. Međutim, on se uskoro privikne na takvu situaciju.

Ako Skočimiš skakuće na jednoj nozi, ili drži jednu od prednjih capa u zraku, vjerojatno je u pitanju istegnuće ili manji prijelom. Sve dok se životinja normalno ponaša, bolje ju je ostaviti na miru, a istegnuće, tj. manji prijelom će se prirodno sam izlijećiti.

Ako vam vaš Skočimiš izgleda paraliziran na jednoj ili drugoj strani tijela, vjerojatno je imao srčani udar. Nemožete puno napraviti, osim da ga držite utopljenog i pobrinete se da ima stalan pristup hrani i vodi (hranjenje na ruku). Ako će se oporaviti, to će biti u sljedećih sedam do deset dana. Ukoliko se do tada ne oporavi, najhumanije je odnijeti ga veterinaru na eutanaziju.

 

- pregledajte spolne organe

Ženke koje imaju mala legla ponekad imaju spuštenu maternicu. Mužjaci mogu imati ponekad otečeno spolovilo. U oba slučaja ih treba pregledati veterinar.

 

- provjerite mirise u i oko terarija (kaveza)

Proljev kod Skočimiševa je izuzetno rijetka pojava. Možete je skoro odmah primjetiti pomirisu iz terarija. Manje je vjerojatno da je posljedica prejeranog uzimanja voća i povrća, kao što je to slučaj kod ostalih glodavaca. Ponekad može biti i prvi znak smrtonosne Tyzzer-ove bolesti. U svakom slučaju bi odmah trebali potražiti savjet veterinara.

 

 Kada liječite bolesnog Skočimiša, nemojte ga odvajati od ostalih iz kaveza osima ako je riječ o Tyzzeru - u tom slučaju oboljelog hitno treba odvojiti, nastambu dobro isprati i dati antibiotik i bolesnoj životinji kao i onima koje su živjele s njom,

iako izgladaju zdravo.

Možda vam se sve ovo čini pretjeranim, no kao što smo na početku rekli, Skočimiši su zdrave životinjice, a kroz svakodnevnu igru i promatranje svog ljubimca uočit ćete sve promjene u ponašanju/zdravlju i bez posebnih pregleda.