Make your own free website on Tripod.com

Prehrana

 

 Voda

 

 Kao što smo već naveli, za vodu koristite klasične pojilice za glodavce s kuglicom (foto).  Vodu mijenjajte barem svaka 3 dana (najbolje svaki dan) ! S vremena na vrijeme provjerite radi li pojilica kako treba, jer se ponekad zna začepiti (jednostavno dodornite cijev prstom dva tri puta - ako na prstu ostane kap vode  sve je o.k.)!

 

 Hrana

 

 Što se hrane tiče - osnovne su razne mješavine za glodavce. Savjetujemo vam da  iz takvih mješavina izdvojite sjemenke suncokreta i dajete svakom 2-3 dnevno, jer  u protivnom bi se moglo dogoditi da vam se Skočimiševi previše /prebrzo udebljaju - što  će im skratiti život. Na taj način ćete se bolje sprijateljiti s vašim Skočimiševima dajući im omiljenu hranu rukom.  

  Uz sastojke tih mješavina, Skočimiševi jako vole - bućine(bundevine) sjemenke, konoplju, prepečenac (sušeni kruh), corn flakes, proso, heljdu, kukuruz i.t.d.

 Od svježe hrane - 1-2 puta tjedno dajte im malo jabuke (foto1, foto2, foto3), krastavca,  a ponekad  i mrkve. Također vole naranče, jagode, breskve, marelice i trešnje (ne pretjerujte  s količinama) ! 

 Dodatno im možete davati Sanal - "Pro Vitamines" za glodavce i "Joghurt drops". Neki (najčešće mlađi) vole suhu hranu za pse i mačiće, a možete ih usrećiti date li im s vremena na vrijeme i crva !

Najbolje je stavljati i hranu u posudu svakodnevno,najviše manjih sjemenki, a manje buča, corn flakesa, kukuruza i.t.d. Pametno je pričekati dok pojedu većinu (uvijek će prvo pojesti najukusnije sjemenke (te cornflakes i sl.), a ostatak ostaviti, no ne date li im nove poslastice, pojest će i  ostalo). Također im 2-3 puta tjedno možete davati po grožđicu (rukom) !  

Kad ih hranite rukom, vodite računa da "počastite" sve koji su u nastambi (osim ako spavaju). 

Važno je da se u nastambi nalazi i mineralni kamen (najčešće izgleda kao komad krede (foto) ili sipinu kost !

 Glede mjesta na kojem jedu, nekad će napuniti usta svim i svačim i otići na neko "omiljeno mjesto", nekad će sjediti u posudi i jesti. Kad im date poslasticu nekad će jesti pred vama, nekad se sakriti, dakle, nema pravila.  Posudu s hranom pametno je držati na povišenom mjestu (pazite da bude nekako učvršćena da je ne mogu srušiti) jer će je u protivnom "zakopati".