Make your own free website on Tripod.com

 

 Mongolski skočimiševi relativno su rijetke i nepoznate životinje u Hrvatskoj stoga je ovaj site posvećen "upoznavanju"  s njima i uputstvima za one koji ih namjeravaju nabaviti ili koji ih već imaju, a ne znaju dovoljno o njima !    

  Služite se "buttonima" lijevo, a da biste vidjeli fotografiju uz tekst jednostavno kliknite na riječ "foto" !

  Site je, zbog "preopterećenosti" autora još uvijek u izradi, no ako vas bilo što zanima obratite nam se na e-mail !  


Osnovno

 Pradomovina Mongolskih skočimiševa (Gerbila), mongolska je pustinja Gobi (foto), koja je hladnija od npr. afričkih pustinja. Zato Skočimiševii imaju krzno i po ušima, udovima i repu. U prirodi žive u nastambama ispod zemlje, u grupama. Prosječan im je životni vijek 3-5 godina (u prirodi zbog predatora žive puno kraće i rijetko umiru prirodnom smrću).

 Razlikuju se izgledom i ponašanjem od svojih rođaka Egipatskih skočimiša (i drugih pustinjskih skočimiša) koji mogu sintetizirati vodu iz voća i povrća. Na početku naglašavamo da Mongolski skočimiši o kojima je ovdje riječ - to ne mogu !

 Krasi ih apsolutna različitost karaktera. Gotovo da ne postoje dva skočimiša koji će u pojedinim situacijama reagirati na isti način, tako da ako držite nekoliko skočimiša iste boje, lako ćete ih raspoznati po karakterima ! 

Vole se igrati, jako su zantiželjni, ne grizu. Spavaju malo-po-malo. Najčešće su dva sata budni, pa dva sata spavaju, no to nije pravilo. Aktivni su dakle i po danu i po noći. Savjetujemo također da ih (ukoliko imate slab san) ne držite u sobi u kojoj spavate, jer često znaju biti bučni (autori ovog teksta, na sreću, imaju dosta tvrd san i nemaju problema s tim). U daljnjem tekstu pokušat ćemo objasniti osnovne potrebe Vaših novih ljubimaca - Mongolskih skočimiševa.


 

Autori: Dejan Pavlović, Nives Juričan i Jasenka Lukša,

08.Svibanj,2001.