Make your own free website on Tripod.com

Parenje skočimiševa

 Kada se u isti kavez stave mužjak i ženka Skočimiša, postoji velika, velika vjerojatnost da će ih nakon relativno kratkog vremena biti više. Većina Skočimiševa postaje seksualno aktivna sa tri mjeseca. Međutim, ako se spare mlađa ženka sa starijim mužjakom, mlađa ženka postaje spolno aktivnija ranije, te prvo leglo dobija ranije od ženke koja se spari s mužjakom iste starosti. Neki parovi se pare ranije od ostalih, a nekima treba i godinu dana do prvog legla. Znanstveno se ne može odrediti kada će par imati prvo leglo.

  Jednom kada postane seksualno aktivna, ženka svakih 4-6 dana ima spolni žar (estrus), uglavnom navečer. Tada se nekoliko puta pare. Spolni žar traje 12-24 sata. Razmaci od estrusa do estrusa variraju te su najčešće svakih 14 dana, a nekad i puno rjeđe! Naravno, svaki coitus neće uvijek biti uspješan tako da se vaši Skočimiševi mogu pariti svakih nekoliko dana a da ženka ne zatrudni.  Ženka se može pariti odmah nakon okota.

 Tijekom parenja mužjak će često tapkati nožicama (o čemu je bilo riječi ranije), naganjat će ženku a sam će "odnos" trajati nekoliko sekundi - i ponavljat će se puno puta. ženka će često odbaciti mužjaka zadnjim nožicama, a ako se nakon toga oboje "pregledaju" (njuškaju spolovila) ženka je vrlo vjerojatno oplođena.

Reproduktivni život para Skočimiša može trajati i do 18 mjeseci. Međutim, to nije tvrdnja jer neki parovi mogu imati samo jedno leglo, dok ih drugi mogu imati više (u prosjeku do 11 legala, tj. 50-ak mladih). Ženke postaju manje plodne kako stare. Također i starije ženke kote manja legla.

 Obično trudnoća kod Skočimiševa traje 21-25 dana, s tim da se može odužiti čak i do 43 dana ukoliko ženka još uvijek hrani prethodno leglo. Većina Skočimiševa ne izgleda ‘trudno’, sve do nekoliko dana od okota. Prvo zadebljanje postaje vidljivo nakon 18 dana, uzmete li tada ženku u ruku moći ćete osjetiti da u trbuhu ima "sitne grudice" (kao zrna graha) - pritom budite pažljivi !

 

 Mladunci

  Bebe Skočimiševi se okote bez krzna i slijepi, pa potpuno ovise o svojim roditeljima. Mladunce stare 2 dana možete pogladati kliknuvši na "Filmovi" a na ovoj slici vidimo 5 dana stare mladunce (foto). Prvo će im se otvoriti uši, a do desetog dana će biti 

prekriveni krznom (foto1 , foto2).

 Većina Skočimiševa se okoti bez ikakvih problema. Uobičajeno vrijeme za početak okota je u ranim jutarnjim satima,a može trajati i nekoliko sati. Jako rijetko se mogu pojaviti problemi kod okota -  u takvim slučajevima Skočimiš ne izgleda dobro i ako ne dobije odmah veterinarsku pomoć, ugine. Uvijek se mora osigurati neograničena količina svježe hrane i vode jer mama Skočimiš treba višak hrane kako bi mogla nahraniti svoje bebe.

  Nekon okota nema potrebe odvajati mužjaka iz gnjezda i kaveza. Mužjak također igra važnu ulogu u odrastanju mladih. On pomaže u čišćenju gnijezda i grije bebe dok majka izbiva iz gnjezda zbog hrane ili vode. Ako se ipak mužjak odvoji, ponovno upoznavanje je vrlo teško. Ponekad se roditelji pare odmah nakon okota. To je normalno ponašanje i ne šteti niti roditeljima niti bebama. Ukoliko želite zadržati mužjaka sa ženkom, a opet ne biste htjeli da novo leglo dođe tako brzo, jednostavno ih ostaviteu istoj nastambi samo razdvojene pregradom (vidi -metoda odvojenih kaveza) !

 U većini se slučajava događa da mužjak nakon poroda ne spava sa ženkom i mladima prva dva dana , no nakon toga se ponovno "useljava" i pomaže ženki. Kad mladunci narastu (4. tjedan) mužak će ponekad spavati sa dva ili tri, a ženka s ostalima. Ponekad će ženka otići spavati sama da se "odmori" od mladunaca.

 Kad majka uređuje gnijezdo, može se se primjetiti da pomiče bebe, gura ih iz gnijezda. To je normalno ponašanje i ne šteti bebama. Iako su jako sićušne bebe su poprilično otporne. Naravno, ukoloko vidite da je jedan od mladunaca dulje vrijeme izvan gnijezda - pažljivo ga uzmite i vratite k ostalima. Većina majki vrlo je pažljiva, no uvijek postoje iznimke. Kad mladunci malo narastu počet će, iako još uvijek slijepi, izlaziti iz gnijezda (foto1, foto2), no majka će ih u većini slučajeva vraćati nazad

(foto1, foto2)!

 Nažalost, ponekad, ali vrlo rijetko, iako su Skočimiševi izvrsni roditelji, može se dogoditi da beba ugine. Kada beba ugine bilo odmah pri porodu ili nakon nekoliko dana, normalno je da roditelj pojede uginulo mlado, jer u divljini skočimiševi moraju održati čisto gnijezdo. Inače, ni u kojem slučaju nije zabilježen primjer da bi roditelji naudili mladima. Nemojte se uplašiti vidite li da ženka nakon poroda svake bebe jede nešto crvenkasto - to je posteljica i jedući ju majka vraća bjelančevine.

 Što se tiče hrane za bebe, one počnu jesti čvrstu hranu kada imaju otprilike 3 tjedna, tj. par dana nakon što otvore oči (otvaraju oči sa 18 (+/- 2) dana). Na slici vidimo mladunce tik nakon što su otvorili oči (foto). U tom prijelaznom razdoblju mladunci će jesti i čvrstu hranu, ali će i sisati još nekoliko dana. Manji mladunci će sisati duže od većih (tj. prvorođenih). Jedu istu hranu kao i roditelji, a dobro je u hranu dodati i malo prosa, da imaju i sitnije hrane. Iako sa navršena 4 tjedna potpuno prestaju sisati, to još uvijek nije vrijeme da ih odvojite, jer tada slijedi "odgoj" i oponašanje roditelja (foto). Sa 5 tjedana, bebe su potpuno neovisne o roditeljima i tada ih možete odvojiti. Svakako ih odvojite prije sedmog tjedna jer bi se moglo dogoditi da mužjak počne pariti neku od mladih ženki. Što se tiče tzv "incesta" među Skočimiševima, okot će biti zdrav, no ne preporuča međusobno parenje (par mladunaca iz istog legla) u više od tri generacije

 Bebe skočimiševi rijetko obole, a najvažniji problemi su proljev i  problemi s disanjem. Proljev se vrlo lako može primjetiti, a kad se primjeti, treba ih odmah odvesti veterinaru. Što se tiče respiratornih problema, oni se otkrivaju slušanjem. Naime, ako se čuje iz gnijezda zvuk klikanja, bebe imaju problema s disanjem. Velika je vjerojatnost da se radi o alergiji na stelju (materijal koji se stavi u terarij, kao npr. slama, piljevima, papir, karton i sl.), pa je poželjno promijeniti stelju - jer alergije se najprije izliječe uklanjanjanjem alergena (tvari koja uzrokuje alergiju). Ukoliko se problemi nastave, treba ih odvesti veterinaru.

  Najbolje razdoblje za odrediti spolove skočimiševa, je kad imaju 5 tjedana. Spolovi se mogu i ranije odrediti, ali je razlika između spolova u dobi od 5 tjedana vidljivija. Odrediti spolove je dosta jednostavno. Najvažnija razlika je što je kod ženki dosta manji razmak između mokraćnog i analnog otvora, nego kod mužjaka. Ova metoda se dosta sigurno može primjenjivati od trećeg tjedna starosti na dalje, a kao dodatak na to, mužjacima naraste velika izbočina na dnu repa, skortum (testisi) tako da jednostavno "ne možete promašiti" ugledate li dva "zrna graška" ispod mužjakova repa. Ženke, naravno, nemaju tu izraslinu. Izraslina je očita sa šest tjedana, a nazrijeti se može ponekad i dva tjedna ranije.

Druga je metoda primjenjiva puno ranije - naime spolove mladunaca možete utvrditi  već kad su stari 5-10 dana- ženkice će imati sitne bradavice na prsima i donjem dijelu trbuha, mužjaci nemaju bradavice.

 Ta je metoda pouzdana, ali nema smisla ukoliko su svi mladunci iste boje jer ih kasnije - kad im naraste krzno više nećete moći prepoznati. Dakle moći ćete jedino znati koliko je ženki, a koliko mužjaka u leglu, a koji je koji saznat ćete nakon 5 tjedana primjenom prve metode.